Identitetsstöld innebär att någon olovligt använder dina personuppgifter, som identitetsbevis, för att till exempel lyfta snabblån, teckna mobilabonnemang eller beställa varor i ditt namn. Tjuven tar det av värde, medan du står ensam kvar med skyldigheterna och betalningskraven.

Identitetsstöld är ett brott som ökar i Finland

Identitetsstöld är ett brott som ökar i Finland. Brottet är gränsöverskridande, speciellt när det kommer till datainsamling och missbruk över Internet.

Den vanligaste identitetsstölden är att förövaren beställer varor på nätet i den utsattes namn. Med hjälp av endast personnummer, namn och adress kan bedragaren ställa till med stora skador för sitt offer. En kvarglömd eller stulen plånbok kan vara det som leder till att din identitet blir stulen. Andra sätt hur tjuven kan komma åt dina personliga uppgifter är via phishing/hacking på nätet, stöld ur brevlåda och genom att ändra din adress.

Folksam hjälper dig om du blivit offer för identitetsstöld

Ofta tar det ett tag innan du märker att din identitet blivit kapad och det kan krävas ett grundligt detektivarbete för att upptäcka och begränsa skadorna. Konsekvenserna, som till exempel att få en registrerad kreditstörning, kan ställa till stora besvär i vardagen. Att åtgärda skadorna är både tids- och resurskrävande, och kan i bland kräva rättsliga åtgärder.

Folksam är det enda försäkringsbolaget i Finland som erbjuder försäkring för identitetsstöld i samband med hemförsäkringen. Försäkringen ger dig tillgång till professionell telefonassistans som hjälper dig att snabbt utreda och begränsa den ekonomiska skadan då du blivit utsatt eller bara misstänker att du blivit utsatt för identitetsstöld.

Vi samarbetar med Affinion International som har en lång erfarenhet av att bistå i situationer som berör identitetsstölder.  Försäkringen gäller utan självrisk och inkluderar även juridisk hjälp för att bli av med oriktiga pengakrav och att radera eventuella betalningsanmärkningar.