Säkra och bränslesnåla nybilar

Det är positivt att allt fler elbilar kommer ut på marknaden, men tyvärr prioriterar biltillverkarna inte alltid trafiksäkerheten tillräckligt högt. Det visar Folksams lista över 2017 års säkraste och bränslesnålaste nybilar. 

För tjugonde året i rad granskar Folksam biltillverkarnas nya bilmodeller. Varje år skruvas kraven åt vad gäller säkerhet och CO2 utsläpp. De nybilar som klarar Folksams krav för 2017 består av 49 modeller i 584 versioner. 

Utifrån listan med godkända nybilar har Folksam valt ut de snålaste versionerna i varje storleksklass och skapat två bäst-i-klassen-listor – en för alternativt bränsle och en för fossilt bränsle. Listorna innehåller de godkända modellversioner som har de lägsta utsläppen av CO2 och autobroms som standard.

2017 års snålaste bilar – som helt kan drivas med alternativt bränsle som el, etanol eller gas, och har autobroms som standard:

Storlek Märke Modell Version CO2 g/km
Liten småbil Volkswagen Up E-Up 0
Större småbil Volkswagen Golf E-Golf 0
Större småbil Hyundai Ionic El 0
Mellan Skoda Octavia 1.4 TSI G-Tec 94
Stor Tesla Model S Alla 0

2017 års snålaste bilar – fossilt bränsle även med elunderstöd, och har autobroms som standard:

Storlek Märke Modell Version CO2 g/km
Liten småbil Toyota Yaris 1.5 VVT-I Hybrid 79
Större småbil Volkswagen Golf 1.4 TSI DSG GTE 35
Mellan Volkswagen Passat 1.4 TSI DSG GTE 37
Stor Volvo V60 2.4 D6 4WD Twin Engine Summum 48
Liten MPV Volkswagen Touran 1.6 TDI DSG BMT 111
Stor MPV Renault Espace 1.6 DCI FAP 130 Zen 116
Liten SUV Mitsubishi Outlander 2.0 PHEV 4WD Business Nav Safety 42
Stor SUV Audi Q7 3.0 TDI E-Tron Quattro Tiptronic 48

Skärpta säkerhets- och miljökrav

Förra året skärpte Folksam säkerhetskraven genom att autobroms skulle finnas som standard eller tillval. I år har kravet höjts till att autobroms ska finnas som standard. Även miljökraven skärps för 2017 års nybilar. I år är det 49 bilmodeller som godkänns jämfört med 62 året innan. För att klara utsläppskraven måste de fossilbränsledrivna större bilarna och suvarna ha någon form av elassistans i form av elhybrid för att klara utsläppskraven. 

Hela listan med 2017 års säkra och bränslesnåla bilar: