Ennaltaehkäise vesivahinko vapaa-ajanasunnoissa

Jäätyneet vesijohdot ja jäätulpat vesijohdoissa kasvattavat vesivahinkojen riskiä vapaa-ajanasunnoissa kevään aikana. Liian moni talonomistaja avaa vesihanat tarkistamatta onko talvi aiheuttanut niihin vahinkoja. Talonomistajien tulisi pienentää vahinkoriskiä seuraamalla paremmin vapaa-ajanasunnon lämmitystä kun talo on pidemmän aikaa ollut kylmiltään. Vaikka talonomistaja olisi ennaltaehkäissyt pakkasen aiheuttamia vahinkoja, esimerkiksi pitämällä peruslämpöä yllä talven yli, voi kuitenkin esimerkiksi sähkökatko johtaa vesijohtojen jäätymisen.

Seuraavaksi erityistä huomiota tulee kiinnittää putkien saumoihin, hanoihin ja ulkona oleviin vesipisteisiin kun vettä aletaan valuttamaan putkistossa. Hyvä vinkki on tarkistaa vesimittari useampaan otteeseen jotta varmistutaan siitä, ettei vettä virtaa silloin kun kaikki hanat ovat suljettuina. Tämä on selkeä merkki vuodosta.

Kehottamme mökkien kevätsiivoajia putsaamaan vesikourut ja syöksytorvet lehdistä ja sammaleesta. Mikäli kesä on sateinen kasvaa tulvauhka huomattavasti jos viemäröinti ei ole kunnossa.

Muista nämä kun aloitat mökkikauden:

  • Vähennä putkistojen vaurioita seuraamalla talon lämmitystä talven jäljiltä
  • Vaikka olisit ennaltaehkäissyt putkiston jäätymisvahinkoja pitämällä peruslämpöä yllä talven ajan, voi esimerkiksi sähkökatko aiheuttaa vesijohtojen jäätymisen
  • Tarkista vesimittari useampaan otteeseen kaikkien hanojen ollessa kiinni, näin selvität mahdollisen vesivuodon
  • Tarkista putkiliitokset, hanat ja ulkona olevat vesipisteet
  • Putsaa vesikourut ja syöksytorvet lehdistä ja sammaleesta