Keittiö palovaarallisin paikka kotona

Sanotaan, että keittiö on kodin sydän, mutta se on myös tila, jossa tulipalot useimmiten alkavat kodeissa.

Liesi on ylivoimaisesti yleisin tunnettu palon aiheuttaja kotona ja useimmiten se johtuu siitä, että liesi on unohdettu laittaa pois päältä ruoanlaiton yhteydessä. Se johtaa pääasiassa kuivakiehumiseen tai öljyn ylikuumenemiseen, mikä johtaa paloon.

Monet ajattelevat ensisijaisesti elävää kynttilää suurimpana paloriskinä kodissa, mutta unohtavat lieden, lämmönlähteen, jota monet käyttävät päivittäin. Perustavanlaatuinen vinkki on, ettei koskaan jätä mitään kiehuvaa liedelle poistuessaan keittiöstä. 

Paras tapa estää palon syttyminen liedellä on liesivahdin asentaminen. Se sulkee lieden ennen kuin palo saa alkunsa. Liesivahti koostuu sekä ajastimesta että valvontasuojasta, joko savunilmaisimesta, ylikuumenemissuojasta tai liiketunnistimesta.

 

Folksamin vinkkejä kodin suojaamiseksi keittiöpalolta

  • Älä jätä kattilaa tai paistinpannua lämpimälle liedelle, kun poistut keittiöstä.
  • Sijoita automaattiseen lieden valvontaan eli liesivahtiin, joka sulkee lieden ennen kuin palovaarallinen tilanne syntyy
  • Pidä liesituuletin niin puhtaana kuin mahdollista. Puhdista se säännöllisesti vähentääksesi riskiä, että rasvajäämät syttyvät tuuletinkanavassa
  • Hanki ajastin kodinkoneisiin
  • Pyyhi pölyt jääkaapista ja pakastimesta vähintään kerran vuodessa.
  • Huolehdi siitä, että kotoa löytyy palohälytin, sammutuspeite ja jauhesammutin.