Kolaritesti lapsi talvivaatteissa

Talvikausi tarkoittaa usein paksuja vaatteita, mutta jos lapset käyttävät paksuja vaatteita myös autossa voi se heikentää heidän turvallisuutta. Näin Folksamin uudet kolaritestit osoittavat. Kun turvavyö on löysästi kiinnitettynä talvivaatteiden päällä, vyö ei kosketa kehoa ja johtaa näin suurempiin törmäys-voimiin ja vahinkoriski nousee. Mutta noudattamalla joitain yksinkertaisia vihjeitä lapset istuvat turvallisemmin autossa.

Folksam on suorittanut kolaritestin selvittääkseen miten 4-12 vuotiaiden lasten matkustaminen turvaistuimessa menosuunnassa talvivaatteissa vaikuttaa heidän turvallisuuteen. Tulos näyttää, että lapset altistuvat suurempiin törmäysvoimiin jos turvavyö on kiinnitetty paksujen talvivaatteiden päällä kuin jos se on lähempänä kehoa.

- Vaikka harva lapsi vahingoittuu tai menehtyy teillä, on tärkeätä että jokaisesta toimenpiteestä joka voi suojata lasta tiedotetaan. Lasten turvallisuus autoissa kiinnostaa myös monia meidän asiakkaita, sen huomaa saamistamme kysymyksistä ja siksi suoritamme näitä testejä, sanoo Anders Ydenius, Folksamin liikenneturvallisuustutkija.

Kolaritesti suoritettiin 50 km:n tuntinopeudessa nukella joka vastaa 6 vuotiasta lasta. Folksam suoritti yhden referenssitestin ja kaksi testiä löysän turvavyön ja paksujen talvivaatteiden eri yhdistelmillä; toinen paksulla takilla jossa rintavyö asetettiin takin päälle ja vyötärövyö takin alla. Toisessa testissä vyötärövyö vedettiin takin päälle ja poikittainen vyö kiristettiin.  Vyön pituus valittiin perustuen todellisiin tutkimuksiin jotka on suoritettu lasten kanssa jotka itse ovat kiinnittäneet vyönsä menosuunnassa olevissa istuimissa.

Tulos osoittaa, että löysempi vyö rinnan yli aiheuttaa korkeampia havaintoarvioita niskassa, rintakehässä ja päässä, 14 % korkeampi niskavoima, 62% korotettu kiihdytys rintakehässä ja 26% korkeampi kiihdytys päässä. Etenkin niskaan ja päähän kohdistunut vahinkoriski on huolestuttava. Toinen testi löysemmällä vyötärövyöllä aiheutti lisäksi aliliukuman, joka tarkoittaa, että nukke liukui vyön alta.

- Jos vyö vedetään päällysvaatteiden päälle, vyö ei kolarin sattuessa saa kosketusta kehoon, mikä muuten saisi aikaan optimaalisen jarrutuksen. Yli neljä vuotiaat lapset kiinnittävät yhä useammin itse vyönsä. Paras neuvoni vanhemmille on, että he jatkossakin tarkistavat, että vyö on kiinnitetty oikein. Todelliset tutkimukset näyttävät nimittäin, että lapset harvoin kiristävät vyötä tai pukevat sen ulkovaatteiden alle, sanoo Anders Ydenius

Kolaritestin kokonaisuudessaan ja videot näet tästä: www.folksam.se/krocktestvinterklader

Folksamin vihjeet vanhemmille:

  • Vaikka lapsesi osaakin pukea vyön itse, tarkista että: vyötärövyö on kiristetty takin alta sekä kiristä vyö lantion yli avaa takki tai haalari niin, että poikittaisvyö tulee niiden alle
  • Käytä ajosuunnassa olevaa vyöistuinta 4-5 vuoden iästä noin 12 vuoden ikään
  • Myös aikuisten tulee kiristää vyötärövyön sekä asettaa poikittaisvyö lähelle kehoa