Lapset takapenkillä

Vanhempien voi olla vaikea tietää, millaisessa autossa lasten on turvallisin matkustaa. Mitkä turvajärjestelmät ovat tärkeimpiä ja missä automalleissa on parhaiten tilaa selkä menosuuntaan asennettavalle turvaistuimelle? Folksam tutki yhteensä kolmekymmentä Ruotsin myydyintä uutta automallia 2015 ja kiinnitti huomiota erityisesti takapenkin turvalaitteisiin sekä siihen, että autossa on riittävästi tilaa käännettävän lasten turvaistuimen asentamisen jälkeenkin. 

Kolme automallia kärjessä

Folksamin vertailussa kärkeen nousivat Volvo V70, Volvo XC70 ja Kia Sportage. Ne saavat tiloista korkeimman arvosanan 5 ja selvittävät myös turvallisuusvaatimukset. Muita tilavia automalleja ovat Skoda Octavia ja VW Passat, vaikka niiden turvallisuus ei ole aivan samaa luokkaa kuin voittajilla. Folksamin tutkimus osoittaa, että ei ole itsestään selvää, että suurimmat autot ovat samalla myös tilavimpia.

Taulukon selitys

Tilat: 181 cm:n pituisen matkustajan tila kojelautaan, kun lapsen turvaistuin on käännetty takapenkillä selkä menosuuntaan (9 kk–5-vuotiaat lapset).

Turvallisuus: Vihreän hyväksynnän saaneet autot ovat selvittäneet Folksamin vertailun ”Turvalliset ja pienikulutuksiset uudet autot 2016” turvallisuusvaatimukset ja niissä on takana vakiovarusteena turvavyömuistutin, turvavyön kiristin, vyövoiman rajoitin ja turvaverho.

Automerkki ja malli Tilat arvosana Turvallisuus
Volvo XC70 5
  •  
Kia Sportage 5
  •  
Volvo V70 5
  •  
Volkswagen Passat 5  
Skoda Octavia 5  
Audi A4 4
  •  
Mercedes C-Class 4
  •  
Toyota Avensis 4
  •  
Volkswagen Tiguan 4
  •  
Volvo XC60 4
  •  
Volvo V40 4
  •  
Audi A6 4  
BMW 5-serie 4  
Nissan Qashqai 4  
Peugeot 208 4  
Peugeot 308 4  
Seat Leon 4  
Volkswagen Golf 4  
Volvo V60/S60 4  
Audi A3 3  
BMW 3-serie 3  
Ford Focus 3  
Kia Ceed 3  
Mitsubishi Outlander 3  
Renault Clio 3  
Skoda Fabia 3  
Toyota Auris 3  
Volkswagen Polo 3  
Renault Captur 2  
Toyota Yaris 2  

 

Näin testi tehtiin

MHF-testilaboratorio on suorittanut Folksamin tilauksesta mittauksia, joissa on arvioitu paljonko autoon jää tilaa selkä menosuuntaan asennetun lasten turvaistuimen (9 kk–5-vuotiaat lapset) jälkeen. Viitearvona on käytetty etuistuimella istuvaa 181 cm:n pituista henkilöä. Testihenkilön istuin on säädetty niin, että hänen polvensa yltävät juuri kojelautaan. Tämän jälkeen etuistuimen taakse on asennettu lasten turvaistuin, jonka jälkeen etuistuimen matkustajan asento on mitattu uudestaan.

Automalleissa, jotka saivat arvosanan 5, ylimääräistä jalkatilaa on vähintään 5 cm. Automalleissa, jotka saivat arvosanan 4, ylimääräistä jalkatilaa on 0-4 cm.