Talvirenkaiden valinta

Nastattomat pohjoismaiset talvirenkaat ovat korkean turvallisuuden ja pienen ympäristövaikutuksen paras yhdistelmä.

Nastat vai ei? Autonomistajana on vaikeaa saada selvä käsitys siitä, mitkä renkaat ovat parhaat ja miten paljon ajaa erilaisilla tienpinnoilla koko talven aikana. Ja miten pitäisi suhtautua siihen, että nastarenkaat repivät irti terveydelle vaarallisia hiukkasia, jos ajaa paljaalla tiellä?

Renkaiden valitseminen on harkintaa liikenneturvallisuusominaisuuksien, hiukkaspäästöjen ja tavallisesti ajamasi tienpinnan välillä.

Pohjoismaiset nastattomat renkaat parhaita suuressa osassa maata, mutta nastarenkaat pohjoisessa

Folksam on tutkinut testitietoa 44 nastarenkaista, 31 pohjoismaisista nastattomista sekä 11 keskieurooppalaisista talvirenkaista tarkastellakseen, minkä tyyppiset renkaat toimivat parhaiten talvikelissä eri osissa Ruotsia. Tarkastelu nojautuu tutkimukseen, joka osoittaa yhteyden jarrutusmatkan ja onnettomuusriskin** välillä sekä sen, että nastarenkaiden hiukkaspäästöt aiheuttavat terveysvaikutuksia, joita täytyy verrata liikenneturvallisuusvaikutuksiin.

  • Suurkaupungeissa kuten Tukholmassa, Göteborgissa ja Malmössa suositellaan nastattomia renkaita riippumatta siitä, onko autossa sähköistä vakausjärjestelmää. Nastojen osuus hiukkaspäästöihin on suurempi ongelma kuin saatava turvallisuushyöty huomioon ottaen, että suurkaupunkien tienpinnat ovat suurelta osin paljaita.
  • Etelä- ja Keski-Ruotsissa suositellaan pohjoismaisia nastattomia talvirenkaita, jos autossa on sähköinen vakausjärjestelmä, muuten nastarenkaita. Keskimääräisen jarrutusmatkan ero nastarenkailla ja nastattomilla renkailla on melko pieni. Sähköinen vakausjärjestelmä on tehokas myös ilman nastoja. 
  • Pohjois-Ruotsissa suositellaan nastarenkaita. Paljaita tienpintoja on vain yhdeksän prosenttia ja nastattomilla pohjoismaisilla talvirenkailla on keskimäärin 17 prosenttia pidempi jarrutusmatka.

− Varoitamme keskieurooppalaisista talvirenkaista. Ei ole mitään perustetta käyttää niitä Ruotsissa, koska pohjoismaiset talvirenkaat ovat parempia. Tämä pätee myös maan eteläisimmässä osassa, sanoo Anders Ydenius.

 

Näin kunnostat autosi ennen talven tuloa

  • Tarkista talvirenkaiden kunto. Jos renkaista puuttuu monta nastaa, kannattaa hankkia uudet renkaat vaikka pintakuviot näyttävätkin olevan kunnossa. Suosittelemme vähintään viiden millin pintakuvion syvyyttä.
  • Tarkista renkaiden paineet, kesän aikana ne ovat saattaneet tyhjentyä
  • Valitse rengastyyppiä noudattaen Folksamin suosituksia. Valitse rengasmerkin joka on pärjännyt hyvin autolehtien testeissä.
  • Vaihda renkaat ajoissa. Talvikeleillä nastarenkaita saa käyttää 1. lokakuuta alkaen. Talvirenkaiden käyttö on pakollista 1. joulukuuta alkaen.

Näin varustaudut automatkaa varten talvella

  • Ota matkalle mukaan varusteita joilla näyt ja näet jos joudut jättämään auton pimeässä
  • Käytä lämpimiä päällysvaatteita myös lyhyillä matkoilla. Autosta poistuminen ilman päällysvaatteita on ikävää myös taajamilla