Turvaistuintesti

Hyvän istuimen lisäksi tärkein turvatoimenpide on, että lapset istuvat autossa selkä menosuuntaan päin neljän vuoden ikään asti. Folksamin liikenneturvallisuustutkijoiden mukaan loukkaantumisriski on viisinkertainen istuimessa, jossa lapsi istuu kasvot menosuuntaan, verrattuna selkä menosuuntaan asennettuun istuimeen.

Folksam on testannut 22 Suomessa myytävää turvaistuinta, jotka on tarkoitettu lapsille yhdeksän kuukauden iästä noin neljän vuoden ikään. Helmikuussa olemme täydentäneet tutkimusta vielä viidellä tuolilla ja ne jotka ovat ”Hyvä valinta” ovat tuloslistassa saaneet merkinnän ”Hyvä valinta 2017”. Vuoden 2015 testivoittaja on edelleen paras tuoli, mutta tuloslistaan on lisätty kolme ”Hyvää valintaa"

Parhaat turvaistuimet erottuvat joukosta muun muassa siksi, että lapsi voi niissä matkustaa selkä menosuuntaan niin kauan kuin mahdollista. Pienet lapset ovat alttiimpia vammoille kolarin sattuessa, koska pienen lapsen pää on iso suhteessa kehoon eivätkä niskan lihakset ja nivelsiteet ole vielä täysin kehittyneet. Selkä menosuuntaan käännetyn turvaistuimen etuna on, että sekä pään että kehon liike hidastuu törmäyksessä ja kalloon ja niskaan kohdistuva rasitus on paljon pienempi kuin lapsen istuessa kasvot menosuuntaan.

Folksamin testissä oli mukana myös kaksi istuinta, jotka on tarkoitettu ainoastaan käytettäväksi siten, että lapsen kasvot ovat menosuuntaan. Sen tyyppiset istuimet ovat saaneet hyviä tuloksia eurooppalaisissa lasten turvaistuinten kuluttajatesteissä, mutta Folksamin testissä molemmat istuimet hylättiin.

Folksamin neuvot lapsen turvaksi autossa:

  • Osta selkä menosuuntaan asennettava istuin, joka on niin iso, että lapsi voi istua selkä menosuuntaan ainakin neljän vuoden ikään asti.
  • Ei ole vaarallista istua jalat koukussa. Istuin on jäänyt pieneksi vasta siinä vaiheessa, kun lapsen pää on niin korkealla, että korvien yläreuna on lähellä istuimen yläreunaa.
  • Kytke pois etupenkin turvatyyny niin että lapsi voi istua etupenkillä, jos hän tarvitsee lisää jalkatilaa. Avainkytkentä on luotettava tapa poistaa turvatyyny käytöstä