Turvallisimmat ja vähäpäästöisimmat uudet autot

On myönteistä, että markkinoille tulee koko ajan lisää sähköautoja, mutta valitettavasti autonvalmistajat eivät aina kiinnitä liikenneturvallisuuteen riittävästi huomiota. Tämä käy ilmi Folksamin listatessa vuoden 2017 turvallisimmat ja vähäpäästöisimmät uudet autot. 

Folksam on nyt kahdentenakymmenentenä vuonna peräkkäin tutustunut autonvalmistajien uusiin automalleihin. Joka vuosi vaatimuksia tarkistetaan turvallisuuden ja hiilidioksidipäästöjen osalta hiukan ylöspäin. Folksamin vuonna 2017 uusille autoille asettamat vaatimukset täyttyvät 49 mallissa, joista on olemassa 584 eri versiota.  

Hyväksyttyjen uusien autojen listalta Folksam on valinnut kunkin kokoluokan vähäpäästöisimmät versiot ja laatinut kaksi luokkansa paras -listaa, joista yksi on vaihtoehtoiselle polttoaineelle ja toinen fossiiliselle polttoaineelle. Listalle pääsevät ne hyväksytyt mallit, joiden hiilidioksidipäästöt ovat alhaisimmat ja joissa on automaattijarrutus vakiovarusteena.

Vuoden 2017 vähäpäästöisimmät autot, jotka kulkevat täysin vaihtoehtoisella polttoaineella kuten sähköllä, etanolilla tai kaasulla ja joissa on automaattijarrutus vakiovarusteena:

Koko Merkki Malli Versio CO2 g/km
Pikkuauto Volkswagen Up E-Up 0
Isompi pikkuauto Volkswagen Golf E-Golf 0
Isompi pikkuauto Hyundai Ionic El 0
Keskikoko Skoda Octavia 1.4 TSI G-Tec 94
Suuri Tesla Model S Kaikki 0

Vuoden 2017 vähäpäästöisimmät autot, jotka kulkevat fossiilisella polttoaineella ja joissa on automaattijarrutus vakiovarusteena:

Koko Merkki Malli Versio CO2 g/km
Pikkuauto Toyota Yaris 1.5 VVT-I Hybrid 79
Isompi pikkuauto Volkswagen Golf 1.4 TSI DSG GTE 35
Keskikoko Volkswagen Passat 1.4 TSI DSG GTE 37
Suuri Volvo V60 2.4 D6 4WD Twin Engine Summum 48
Pieni MPV Volkswagen Touran 1.6 TDI DSG BMT 111
Suuri MPV Renault Espace 1.6 DCI FAP 130 Zen 116
Pieni SUV Mitsubishi Outlander 2.0 PHEV 4WD Business Nav Safety 42
Suuri SUV Audi Q7 3.0 TDI E-Tron Quattro Tiptronic 48

Tiukentuneet turvallisuus- ja ympäristövaatimukset

Folksam tiukensi turvallisuusvaatimuksia viime vuonna lisäämällä automaattijarrutuksen joko vakiovarusteeksi tai lisäominaisuudeksi, jota uusilta autoilta edellytetään. Tänä vuonna vaatimuksia tarkistettiin uudestaan, ja nyt automaattijarrutuksen tulee olla auton vakiovaruste. Myös ympäristövaatimuksia on tiukennettu uusien autojen osalta.

Vuonna 2017 Folksamin uusille autoille asettamat vaatimukset täyttyvät 49 mallissa, kun vastaava luku oli viime vuonna 62. Jotta fossiilisilla polttoaineilla kulkevat suuremmat autot ja katumaasturit yltäisivät päästövaatimuksiin, niiden tulee pystyä hyödyntämään myös sähköä sähköhybridien tavoin. 

Koko lista vuoden 2017 turvallisimmista ja vähäpäästöisimmistä autoista: