Ratsastuskypärätesti

Ratsastuskypärä on ratsastajan tärkein suojavaruste. Kallein kypärä ei kuitenkaan aina ole paras. Testasimme markkinoilla olevista ratsastuskypäristä viisitoista lapsille ja aikuisille tarkoitettua mallia, mutta vain kolme niistä sai hyväksyntämme. Onnettomuuden sattuessa oikean ratsastuskypärän valinta voi jopa ratkaista, saako ratsastaja aivotärähdyksen.

Kolme kypärää suoriutui testistä erityisen hyvin ja sai Folksamilta arvosanan "Testin paras" tai "Hyvä valinta":

  • Back on Track EQ3 Lynx
  • Back on Track EQ3
  • Charles Owen Ayr8 Leather Look

Parhaat tulokset testissä sai Back on Track EQ3 Lynx, joka oli 30 prosenttia keskivertokypärää parempi.

Folksamin tiukat testit osoittavat, että kypärien tuloksissa on suurta hajontaa ja niiden turvallisuudessa on vielä parantamisen varaa. 

Arvosanojen selitykset: ”Testin paras” ja ”Hyvä valinta”

Parhaan arvosanan (viisi) saanut kypärä täyttää lain vaatimukset, ja sen tulos oli 30 prosenttia keskivertokypärää parempi. Se suojaa käyttäjäänsä erittäin hyvin.

Arvosanan neljä saaneet kypärät palkittiin ”Hyvä valinta” -maininnalla. Nämä kypärät täyttävät lain vaatimukset, ovat keskivertokypärää parempia ja suojaavat käyttäjäänsä hyvin.

Kahdessa kypärässä on lisäsuojauksena kiertoliikettä hillitsevä MIPS-mekanismi. Aivot ovat alttiit kiertoliikkeestä syntyville voimille, jotka voivat aiheuttaa vammoja.

Testitulokset

Kaikki 15 kypärää ovat lain vaatimusten mukaisia. Folksamin testissä selvitettiin lisäksi suojausta kiertoliikkeeltä. Kypärille annettiin arvosanat. Testin parhaan kypärän arvosana oli 5. Tämä tarkoittaa, että se on 30 prosenttia keskivertokypärää parempi ja antaa erittäin hyvän suojan. Arvosanan 4 saaneet kypärät nimettiin hyviksi valinnoiksi. Tämä tarkoittaa, että kyseinen kypärä on keskivertokypärää parempi ja antaa hyvän suojan. Keskivertokypärä sai arvosanan 3. Tällainen kypärä antaa hyväksyttävän suojan. Arvosana 2 annettiin keskimääräistä huonommin suoriutuneille kypärille, joissa oli joitakin puutteita. Arvosana 1 tarkoittaa keskimääräistä huonompaa kypärää, joka sai huonot tulokset kaikissa testeissä.  

Testitulokset Ratsastuskypärä 2018

Testin toteutus

Kullekin kypärälle tehtiin neljä testiä. Tuloksen varmistamiseksi kutakin testimomenttia kohden testattiin kahta kypärää. Ensimmäinen testi vastaa testiä, jonka perusteella kypärät hyväksytään myyntiin Ruotsin/Euroopan markkinoille. Kyseisessä testissä arvioidaan kypärän iskunvaimennuskykyä suorissa iskuissa. Seuraavaksi teimme kolme muuta testiä, joissa selvitimme kypärän kykyä suojata päätä ratsastusonnettomuudessa eri kulmassa tulevilta iskuilta eli vinoilta iskuilta kypärän yläosaan, sivulle ja etuosaan. Valitsemamme kolme iskujen kohdetta vastaavat niitä kypärän osia, joihin isku yleensä kohdistuu ratsastajan pudotessa hevosen selästä tai saadessa potkun päähänsä. Näissä kolmessa vinossa iskussa kypärän suojaama testipää altistuu kiertoliikkeelle. Pään kiertyminen iskun voimasta on merkittävä aivovammojen riskitekijä. Aivovamman riskiä arvioitiin tietokonesimulaation avulla. Kypärien suojaustehon arvioinnissa ja vertailussa huomioitiin kaikkien neljän testin tulokset.

Vaikean aivovamman riskiä arvioitiin testituloksiin perustuvalla tietokonesimulaatiolla. Tietokonesimulaatiossa käytettiin Tukholman Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun tutkijoiden kehittämää ihmisaivojen mallinnusta.

Vinkkejä kypärän hankintaan

  • Osta sopiva kypärä, joka istuu päähäsi hyvin. Varmista, että kypärä ei pääse kierähtämään paikaltaan eikä liukumaan niskapuolella ylös ja alas. Kypärän on peitettävä otsa, päälaki ja takaraivo.
  • Hihnojen on asetuttava vapaasti korvien ympärille. Leukahihna on sopivan kireällä, kun sen ja leuan väliin mahtuu kaksi sormea.
  • MIPS-mekanismilla varustettu kypärä suojaa päätä vammoilta erityisen hyvin.
  • Älä osta lapselle liian suurta kypärää – siinä ei kuulu olla kasvunvaraa.

Kuinka kauan samaa kypärää voi käyttää?

On vaikea antaa tarkkoja suosituksia kypärän käyttöiästä, sillä siihen vaikuttavat olosuhteet, joille kypärä altistuu, sekä kypärän käyttötiheys. Kypärä on aina vaihdettava uuteen, jos siihen on kohdistunut jokin ulkoinen isku!

Millaisesta merkinnästä hyväksytyn ratsastuskypärän tunnistaa?

Perussääntö on tarkistaa aina, että hankkimallasi ratsastuskypärällä on CE-merkintä. Euroopan komissio on päättänyt, että vanhan ratsastuskypärästandardin EN1384 vaatimukset eivät ole riittäviä. Tästä syystä ratsastuskypärät hyväksytään toistaiseksi väliaikaisella VG1 01.040 ‑sertifiointimenettelyllä, joka korvasi ratsastuskypärästandardin EN1384 loppuvuodesta 2014. Tämä tarkoittaa, että kypärät täyttävät henkilönsuojaimille asetut olennaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset (direktiivi 89/686/ETY).

Onko minun ostettava uusi kypärä, jos käyttämäni kypärä sai huonon testituloksen?

Sitä ei tarvitse tehdä. Sen sijaan suosittelemme, että valitset jonkin suosituksemme saaneista ratsastuskypäristä seuraavan kerran, kun sinun on aika hankkia uusi kypärä.

MIPS

Kypärät, joissa on MIPS-mekanismi (Multi-directional Impact System), hillitsevät pään kiertoliikettä iskun sattuessa. Aivot ovat erityisen alttiit kiertoliikkeen voiman vaikutuksille. Suoja perustuu ylimääräiseen pienikitkaiseen kerrokseen, joka liukuu tarvittaessa kypärän sisäpinnalla. Kahdessa testatuista kypäristä on MIPS-suojaus. Toinen osoittautui testin parhaaksi ja toinen nimettiin hyväksi valinnaksi.