Aja ympäristöystävällisesti

Valitse turvallinen ja vähän polttoainetta kuluttava auto. Siten voit edistää turvallisuutta ja suojella ympäristöä monen vuoden ajan.

Nykyään voit löytää turvallisen auton, joka myös kuormittaa ympäristöä vähemmän. Pienet, vähän kuluttavat autot ovat yhä turvallisempia ja isompien autojen moottorit yhä vähemmän kuluttavia. Sen ansiosta on helpompaa valita turvallinen, vähäpäästöinen auto.

Vinkkejä ympäristöystävälliseen ja taloudelliseen ajoon

Osta oikea auto

Osta ekoauto tai auto, joka kuluttaa vähän polttoainetta ja puhdistaa pakokaasut tehokkaasti. Lue lisää turvallisten ja kestävien autojen testistämme

Käytä isoja vaihteita

Vaihda nopeasti isommalle vaihteelle. Aja ykkösvaihteella vain muutama autonmitta, vaihda suoraan kakkoselta neloselle (ennen kuin moottorin kierrosluku on 3000 kierrosta/minuutti). Kiihdytä nopeasti. Kiihdyttäminen kuluttaa polttoainetta, ja siksi on tärkeää saavuttaa oikea nopeus pian.

Säilytä oikea nopeus

Jos me kaikki noudattaisimme nopeusrajoituksia, hiilidioksidipäästöt vähenisivät reilusti. Nopeuden kasvattaminen 70–110 km tunnissa merkitsee noin 40 % suurempaa bensiinin kulutusta.

Vältä nykivää ajoa

Kaasuta tasaisesti ja aja ennakoiden. Vältä rajuja jarrutuksia siten, että pidät riittävän välin edessä ajavaan autoon ja annat auton rullata liikennevaloihin ja risteyksiin.

Käytä moottorijarrutusta

Käytä moottorijarrutusta jalkajarrun sijaan. Ota jalka pois kaasupolkimelta, kun hidastat. Siten säästät polttoainetta. Pitkä moottorijarrutus on aina parempi kuin lyhyt jarrutus jalkajarrulla. Rullaa alamäessä, ota rauhallisesti ylämäessä. Yritä ottaa vauhtia ennen vastamäkeä, niin voit ajaa isolla vaihteella mäkeä ylös. Älä paina kaasupoljinta kovempaa ylämäessä.

Vältä tyhjäkäyntiä

Tyhjäkäynti kuluttaa bensiiniä ja kuormittaa ympäristöä turhaan. Puhdista ikkunalasit ja pakkaa auto ennen kuin käynnistät sen. Peruuta auto pysäköintipaikalle, niin pääset nopeammin liikkeelle, kun käynnistät moottorin kylmänä, jolloin päästöt ovat myrkyllisimmät.

Älä käytä ilmastointia

Käynnissä oleva ilmastointi lisää bensiinin kulutusta noin litran verran 100 km matkalla. Lämpimänä kesäpäivänä polttoaineen kulutus voi lisääntyä lähes 10 %. Ilmastoinnin käyttö talvella lähinnä matkustamon kosteuden poistoon, lisää polttoaineen kulutusta noin 5 %.

Sammuta moottori

Sammuta moottori, kun joudut odottamaan liikenteen pysähdyttyä, rautatieristeyksissä jne.

Vältä liikenneruuhkia

Jonossa ajo kuluttaa paljon bensiiniä.

Älä käytä suksiboksia

Kattoteline ja suksiboksi lisäävät ilmanvastusta huomattavasti. Käytä niitä niin harvoin kuin mahdollista, niin säästät sekä polttoainetta että ympäristöä. Säästät jopa litran polttoainetta 100 km matkalla.

Pyöräile lyhyet matkat

Jos valitset polkupyörän auton sijaan, hiilidioksidipäästöt vähenevät 0,7 tonnia vuodessa (jos pyöräilet 5 km työmatkat). Sitä paitsi säästät polttoainekuluissa.