Folksamin testaamissa ratsastuskypärissä suuria eroja

12.07.2018

Folksam testasi markkinoilla olevista ratsastuskypäristä viisitoista lapsille ja aikuisille tarkoitettua mallia, mutta vain kolme sai hyväksytyn arvosanan. Oikein valittu kypärä voi onnettomuudessa säästää ratsastajan aivotärähdykseltä. Hinta ei välttämättä kerro kypärän laadusta, sillä yksi testin kalleimmista kypäristä oli myös yksi huonoimmista.

Kolme kypärää suoriutui testistä erityisen hyvin ja sai Folksamilta arvosanan Testin paras tai Hyvä valinta. Testin paras oli Back on Track EQ3 Lynx, joka oli 30 prosenttia keskivertokypärää parempi. Back on Track EQ3 ja Charles Owen Ayr8 Leather Look saivat puolestaan arvosanan Hyvä valinta. Hännille jäivät testin toiseksi kallein kypärä ja kaksi halvempaa kypärää. Yksikään kypärä ei kuitenkaan suojannut kunnolla aivotärähdykseltä.

– Joka yhdeksännelle jää aivotärähdyksen seurauksena pysyviä vaivoja. Siksi onkin suorastaan ala-arvoista, että niin harva kypärä suojaa kunnolla aivotärähdykseltä. Ratsastuskypärien valmistajien tulisi kantaa tästä suurempi vastuu, Folksamin tutkija Helena Stigson sanoo.

Folksam testasi ratsastuskypäriä nyt toista kertaa. Kypärät olivat parantuneet vuonna 2014 suoritetusta testistä, mutta niissä oli yhä merkittäviä puutteita. Folksamin testi osoittaa, että kypärissä on suuria eroja: huonoimmilla kypärillä aivotärähdyksen riski on 2–5 kertaa suurempi kuin parhailla kypärillä.

– Testimme perusteella näyttää siltä, että kypäriä voitaisiin kehittää huomattavasti turvallisemmiksi. Kahdessa parhaat tulokset saaneessa kypärässä oli kiertoliikkeeltä suojaava mekanismi (MIPS), mutta kaikkien ratsastuskypärien tulisi suojata päätä tehokkaammin kiertoliikkeeltä aivotärähdyksen ja vakavien aivovammojen ehkäisemiseksi, Helena Stigson sanoo.

Hyvän ja huonon kypärän merkittävin ero on siinä, kuinka hyvin ne suojaavat päätä vinoilta iskuilta. Toistaiseksi laki ei vaadi valmistajilta, että kypärän tulisi ehkäistä pään kiertoliikettä. Ratsastuskypäristä testataankin vain niiden kykyä suojata päätä suorilta iskuilta eli käytännössä kallonmurtumilta, vaikka tutkimustulokset osoittavat kiertoliikkeen aiheuttavan aivovammoja.

– Meistä on luontevaa tehdä kypärätestejä, sillä huonoilla kypärillä voi olla asiakkaillemme vakavia seurauksia. Siksi onkin valitettavaa, ettei laki vaadi testaamaan kypärän kykyä suojata ratsastajan päätä vinoilta iskuilta, jotka vastaavat parhaiten todellista onnettomuustilannetta. Jotta markkinoilla olevat kypärät suojaisivat päätä kiertoliikkeeltä, eurooppalaisissa sertifiointitesteissä tulisi huomioida myös vinot iskut, Helena Stigson sanoo.

– On kuitenkin syytä muistaa, että mikä tahansa kypärä on parempi kuin ei kypärää ollenkaan. Tutkimukset osoittavat, että kypärän käyttö vähentää päävammojen määrää puolella, Helena Stigson toteaa lopuksi.

Lue lisää testistä ja tuloksista