Huoneistopalojen tavallisin syy on naapurissa

01.12.2017

 

Joka kolmas Folksamin asiakkaille viime joulukuussa sattunut tulipalo sai alkunsa naapurista. Joulukuu erottuu kuukautena, jossa tulipaloja aiheuttavat ennen kaikkea kynttilät.

– Omalla huolellisuudella ei ole merkitystä, jos naapuri hutiloi. Kodin ulkokuori suojaa ulkopuolelta uhkaavilta tulipaloilta eri asumismuodoissa eri tavalla. Kerrostalohuoneisto on rakennettu suojaamaan ulkopuoliselta palolta tunnin ajan, tavallinen omakotitalo taas noin 15 minuuttia. Jos tulipalo syttyy omassa kodissa, pelastautumiseen on paljon vähemmän aikaa kuin ulkopuolelta leviävässä tulipalossa. Asunnoissa kun on nykyisin paljon elektroniikkaa ja herkästi syttyviä muoveja, sanoo Folksamin vahingontorjuntavastaava Erik Arvidsson.

Kodin materiaalit ja palonkestoajat - ennen ja nyt

1950-luku

15 minuuttia

Puuhuonekalut

1980-luku

5 minuuttia

Enemmän muovia sisältävät huonekalut ja rakennusmateriaalit

Nykyisin

2–3 minuuttia

Elektroniikka ja herkästi syttyvä muovi

* Lähde: MSB

Joulukuussa tulipalojen yleisin syy kotitalouksissa on kynttiläpalo. Viime joulukuussa kynttilöistä aiheutui ylivoimaisesti eniten tulipaloja eli neljäsosa kaikista kotitalouksien tulipaloista. Seuraavalla sijalla olivat liedet ja takat. Folksamin tutkimuksesta käy ilmi, että usein tulipalon syttymisen syynä on epävakaa tai alustaansa kuumentava kynttilänjalka. Tulipalon syynä voi olla myös kynttilän mansetti tai kynttilänjalan särkyminen.

– Lasiset kynttilänjalat saattavat säröillä. Lisäksi useimmat lämpökynttilät sisältävät nykyisin parafiinia, ja nämä tekijät yhdessä aiheuttavat palovaaran. Parafiini leimahtaa paljon herkemmin kuin steariini. Se myös muuttuu palaessaan juoksevaksi ja leviää haljenneesta kynttilänjalasta helpommin ympäristöön. Tulipalo voi syttyä ja levitä nopeasti, joten palovaroitin on erittäin tärkeä. Jos mahdollista, kannattaa hankkia sähköverkkoon kytkettävä palovaroitin, sanoo Erik Arvidsson.

Usein tulipalon syynä on inhimillinen erehdys – unohdamme sammuttaa lieden, sytytämme takkaan tulen väärin, unohdamme kynttilän palamaan tai asetamme sen liian lähelle helposti syttyviä esineitä.

– Tulipalojen täydellinen ennaltaehkäisy ei ole mahdollista, mutta me kerromme asiakkaille, millaisiin varotoimiin voi ja kannattaa ryhtyä. Kynttilänjalan on oltava vakaa ja lämpöä johtamaton. Nykyisin on saatavilla palontorjuntalaitteita, joilla paloa voidaan rajoittaa, sekä varusteita, jotka estävät palon syttymisen, kertoo Erik Arvidsson.

 

Vinkkejä tulipalojen ehkäisemiseksi

  • Älä jätä kynttilöitä palamaan valvomatta.
  • Käytä steariinikynttilöitä, mutta älä polta niitä aivan loppuun saakka.
  • Älä koristele kynttilänjalkoja tulenaroilla materiaaleilla.
  • Aseta kynttilät turvallisen matkan päähän verhoista ja muista helposti syttyvistä materiaaleista.
  • Älä koskaan jätä lapsia tai kotieläimiä yksin palavan kynttilän kanssa.
  • Hanki kotiisi palovaroitin, sammutuspeite ja jauhesammutin.
  • Käytä ulkona vain ulkokäyttöön hyväksyttyjä valosarjoja tai infrapunalämmittimiä. Varmista, etteivät ne ole kosketuksissa syttyviin materiaaleihin, ja noudata käyttöohjeita.
  • Älä jätä kynttilöitä ja ulkotulia valvomatta.

Lisää vinkkejä ja neuvoja