Martti Jylhä - Folksamin kummiurheilija

05.05.2017

Tää on ensimmäinen kirjoitukseni Folksamin kummiurheilijana ja kerron vähän, kuka olen, miksi halusin yhteistyöhön Folksamin ja Olympiakomiten kanssa sekä omasta suhteesta vakuutuksiin. Tervetuloa mukaan seuraamaan mun matkaa kohti kautta 2018 ja Olympialaisia!

Olen siis Martti Jylhä, sprinttihiihtäjä. Kausi 2017 on lopuillaan ja seuraavana edessä on lyhyt ylimenokausi eli aika, jota kesälomaksikin voi kutsua. Kuluneella kaudella koin urani yhden upeimmista kokemuksista, kun sain edustaa Suomea Lahden MM-kilpailuissa. Sijoituin sprintissä sijalle 7. Vaikean kauden jälkeen tästä on hyvä jatkaa kohti ensi kautta ja PyeongChangin Olympialaisia. Vanhan sanonnan mukaan hiihtäjät tehdään kesällä, joten seuraavat kuukaudet pitävät sisällään kovaa työtä ja se tarkoittaa myös mahdollisten ongelmien ennaltaehkäisyä.

Olen elänyt huippu-urheilijana jo yli vuosikymmenen, matkalla huipulle olen nähnyt ja kokenut paljon ja pyrin mahdollisuuksien mukaan jakamaan omaa tietotaitoa eteenpäin. Minulla on jo vuosia ollut nuorempi kummiurheilija, jonka uraa olen pyrkinyt mahdollisuuksien mukaan auttamaan ja tämä yhteistyö Folksamin kanssa on siihen luonnollinen jatkumo. Olen itse hakannut monen ongelman kanssa päätä seinään ja toivottavasti omat kokemukset voivat auttaa jotakin tekemästä samoja virheitä. Siitä löytyy samalla syy, miksi halusin niin sanotuksi vakuutuskummiksi. Tämän lisäksi Folksam on tärkeä osa tukiverkostoani, sillä kattavan vakuutuksen avulla saan hoitoa, silloin kun sitä tarvitsen, missä vain sitä tarvitsen ja ennen kaikkea heti kun sitä tarvitsen.

Kun mietin aikaa kymmen vuotta takaperin, olin juuri voittanut nuorten maailmanmestaruuden ja siirtymässä aikuisurheilijaksi. Samalla muutin pois kotoa ja hommasin ensimmäisiä omia vakuutuksia. Silloin Olympiakomitean tukiurheilijoilla ei ollut nykyisen kaltaista systeemiä eikä Folksamin vakuutusta ja oma vakuutuskirja olikin yksikertainen: kotivakuutus, liiton lisenssin mukana tullut suppea tapaturmavakuutus sekä matkavakuutus reissuille, ilman urheilulaajennusta. Silloin kukaan ei kertonut, miten tärkeässä osassa vakuutukset voivat olla eikä sitä osannut itse ajatella. Nykyään tilanne on toinen ja pyrin tuomaan sen esille etenkin nuorten urheilijoiden vanhemmille aina kuin mahdollista. Kun sairausvakuutukset ovat kunnossa, ei lääkärille menolla ole pientäkään kynnystä ja kivun syy saadaan selville heti. Vaikka urheilussa pahaa oloa tulee sietää, vain urheilija, joka reagoi kipuun, voi nousta korkeimmalle tasolle. Pitää ymmärtää ero, jos harjoituksessa tuntuu pahalta tai kun oikeasti sattuu.

Normaalissa kotiharjoittelussa sattuu ja tapahtuu, mutta sen lisäksi olen vuodesta jopa 200 päivää reissuissa ja harrastan erilaisia aktiviteetteja. Tärkein asia matkavakuutuksessani on se, että kilpailen ulkomailla ja harjoittelen valmennusohjelman mukaisesti kilpaurheilua varten. Tällöin normaali matkavakuutukseni ei ole voimassa, vaan tarvitsen sitä varten laajennuksen. Tämä tuntuu olevan monelle yllätys ja vaikka ei ammattilainen olisikaan, moni urheileva ihminen täyttää tämän ehdon. Ja vaikka matkustaisi ”vain” Euroopassa, ei eurooppalainen sairaanhoitokortti ole riittävä, koska se ei esimerkiksi korvaa matkustuksesta aiheutuneita ylimääräisiä kuluja. Parin viikon päästä suuntaan lomailemaan Indonesiaan Balille ja matkallani aion tehdä niin paljon kuin mahdollista. Sukeltaa, surffata ja ties vaikka vuorikiipeillä. Kahteen viimeiseen ehdoton juttu on vaarallisten lajien laajennus, en itse uskaltaisi edes kokeilla tällaisia lajeja ilman vakuutusta. Moni kokee vakuutukset kalliiksi, mutta itse olen sitä mieltä, että minulla ei ole varaa olla vakuuttamatta itseäni, koska kun huono tuuri sattuu kohdalle, kulut voivat nousta todella korkeaksi.

Kuten jo aiemmin mainitsin, kauteni on vaihtumassa uuteen ja se vaatii valmistelua, sillä haluan harjoitella kesällä mahdollisimman terveenä ja lääkärivapaasti. Viimeiset kuukaudet harjoitteluni on tapahtunut, yllätys yllätys, suksilla. Uuden harjoituskauden alkaessa treenimuoto kuitenkin muuttuu ja moni lenkeistä tapahtuu jalkaisin eli juosten ja sauvakävellen. Muita harjoitusmuotoja ovat esimerkiksi pyöräily ja rullahiihto. Jalat joutuvat koville ja aikaisempina vuosina minulla on ollut kipua esimerkiksi pohkeissa ja penikoissa kesäharjoitteluun siirtyessä. Tämä rajoittaa helposti harjoittelua ja sen takia tänä vuonna olen jo nyt aloittanut juoksuharjoittelun kevyesti muun treenin ohessa, vaikka hiihtokausi on vielä käynnissä. Tällä pyrin totuttamaan jalat juoksemiseen sekä kovaan alustaan ja tämä kannattaa jokaisen kuntoilijankin muistaa: kaiken ei tarvitse tapahtua kerralla ja pikkuhiljaa hyvä tulee. Muutoinkin turvallisuus on etenkin kesäkaudella tärkeässä roolissa, sillä rullahiihdossa vauhdit nousevat yllättävän kovaksi eikä suksilla pysty jarruttamaan. Käytän aina kypärää niin rullilla kuin pyöräillessä ja on hyvä muistaa vaihtaa kypärä säännöllisin ajoin. Itse pyrin pitämään vaihtoajan muutamassa vuodessa tai iskun tapahtuessa. Kerran kaaduin rullasuksilla laskiessani ja kypärästäni meni kivi täysin läpi, mutta pysähtyi juuri oikeaan kohtaan. Se muistuttaa, että turvallisuus ennen kaikkea. Kannattaa tutustua Folksamin sivuilla pyöräilykypärätestiin , hyviä vinkkejä näin kokeneemmallekin!

Tässä hieman tarinointia omasta suhteesta vakuutuksiin sekä Folksamiin. Odotan innolla alkavaa yhteistyötä ja pyrin tuomaan esille omia näkökulmia aktiiviseen elämään. Mun menoa voi seurata somen puolella sekä täällä Folksam.fi:ssä!

-Martti