Murtovarkailla uudet keinot päästä sisään asuntoon

06.11.2016

Folksamin omakoti- ja vapaa-ajan asunnon vakuutuksen ottaneiden asiakkaiden koteihin tehdään Ruotsissa yli 10 000 murtovarkautta vuodessa. Näistä noin 3 200 murtoa kohdistuu kerrostaloasuntoihin. Folksamin tuoreiden tilastojen mukaan murtovarkailla on nykyään uudet keinot päästä sisään asuntoon. Saaliiksi hamutaan ennen kaikkea kultaesineitä.

- Olemme tutkimuksessamme tarkastelleet varsinkin sellaisia murtoja, joissa anastetun omaisuuden arvo on ollut vähintään 40 000 kruunua. Niiden perusteella huomiomme on kiinnittynyt eritoten kahteen asiaan. Yksi on se, että murtovarkailla on nykyään eri keinot murtautua sisään asuntoihin kuin vuonna 2012, jolloin teimme vastaavan tutkimuksen. Toinen on se, että kaikissa tapauksissa yhtä lukuun ottamatta asunnoista on varastettu kultaesineitä, toteaa Folksam Ruotsin vahinkoasiantuntija Erik Arvidsson.

Folksamin tilastojen mukaan ne, jotka asuvat joko pohjakerroksessa tai ensimmäisessä kerroksessa ja joilla on parveke, ovat erityisen alttiita murtovarkaiden iskuille.

- Pohjakerroksiin murtaudutaan ensisijaisesti murtamalla parvekkeen tai terassin ovi. Aiemmin asuntoihin mentiin yleensä sisään ikkunan kautta, Erik Arvidsson sanoo.

Toinen yhä yleisempi menetelmä yrittää sisään asuntoon on postiluukun kautta sisälukkoon ylettyvän murtovälineen avulla. Tapa ei ollut käytössä vielä kolme vuotta sitten lainkaan samassa määrin kuin nykyään. On olemassa joukko tapauksia, joissa varkaan epäillään päässeen sisään sillä tavoin – etenkin asuntoihin, jotka sijaitsevat talon toisessa kerroksessa tai sitä ylempänä.

- Turvallisella postiluukulla tällaiset murrot on mahdollista välttää. Ylivoimaisesti yleisin tapa murtautua sisään toisen kerroksen ja sitä ylempänä sijaitseviin asuntoihin on edelleen murtamalla asunnon ovi, Erik Arvidsson muistuttaa.

Folksamin tilastot osoittavat myös sen, että yli 65-vuotiaat joutuvat nuorempia huomattavasti useammin tilanteisiin, joissa murtovaras vaanii heitä tai pyrkii jollakin tavoin sisään. Näin on tapahtunut 12 prosentissa ikäihmisiin kohdistuneista murroista, kun alle 65-vuotiaiden vastaava luku on vain yksi prosentti.

-Murron kohteeksi joutuminen on valtaosalle ihmisistä erittäin epämiellyttävä kokemus. Moni ei tunne sen jälkeen oloaan enää turvalliseksi kotona. Asiakkaidemme tunteet ja ajatukset ovat meille tärkeitä, ja siksi haluamme kertoa, mitä murtojen ehkäisemiseksi on mahdollista tehdä, vaikka täydellinen suojautuminen ei valitettavasti koskaan ole mahdollista.

Näitä kannattaa harkita:

 • Hanki varashälytin.
 • Turvamerkitse ja valokuvaa arvoesineet.
 • Ajasta valaistus toimimaan tiettyinä aikoina ja pyydä naapuria hakemaan postisi kun olet itse matkoilla.
 • Älä peitä ikkunoita täysin kasveilla ja sälekaihtimilla.
 • Tarkista terassin ja parvekkeen ovien lukot sekä katutasossa olevat ikkunat.
 • Lukitse lukot äläkä jätä avaimia oviin tai ikkunoihin poistuessasi kotoa.
 • Turvalukko ja turvaovi vähentävät murtoriskiä ulko-oven kautta.
 • Säilytä käteinen raha ja kulta niille tarkoitetussa turvallisessa kaapissa (mielellään yhdistettynä varashälyttimeen).
 • Kirjaa kultaesineet ja arvioi niiden arvo – merkitse muistiin myös enimmäismäärä, joka kulta- ja koruvarkauksista vakuutuksen perusteella korvataan.
 • Varusta ulko-oven lukko sisäpuolelle sijoitettavalla lukkosuojuksella.
 • Toimi yhteistyössä naapurien kanssa.