Perheautot entistä turvallisempia

13.10.2017

Folksam on uusimman kolariturvallisuustutkimuksensa perusteella nimennyt turvallisimmat perheautot kuudessa eri kokoluokassa. Vuoteen 2015 verrattuna yli kaksinkertainen määrä perheautoja on saanut turvallisuudesta parhaan arvosanan, paljolti siksi, että takaistuimen turvavarusteita on otettu käyttöön ennätyksellisen nopeasti.

– Yhä useammissa automalleissa myös takaistuimen turvallisuutta on parannettu. Monissa malleissa on nykyisin turvavöiden esikiristimet ja voimanrajoittimet sekä muistutin myös takana, sanoo Folksamin liikenneturvallisuustutkija Anders Ydenius.

Folksam on ”Kuinka turvallinen autosi on 2017” -tutkimuksen pohjalta tarkastellut erityisesti lapsimatkustajien turvallisuutta. Turvallisessa perheautossa on hyvä törmäyssuoja ja muita tärkeitä ominaisuuksia, kuten automaattijarru, piiskaheilahdussuoja sekä ajonvakautusjärjestelmä, jotka kaikki vaaditaan Hyvä valinta -luokituksen saaneilta autoilta. Hyvissä perheautoissa on lisäksi oltava takaistuimella tärkeät turvavarusteet lapsille.

– Saamme päivittäin asiakkailta kyselyjä lasten turvallisuudesta, joten suhtaudumme siihen erittäin vakavasti. Meiltä kysellään paljon lasten turvaistuimien valinnasta ja kiinnittämisestä sekä usein myös siitä, mikä on turvallisin perheauto. Olemme sen vuoksi pisteyttäneet perheautot, Anders Ydenius kertoo.

 

Tutkittuja perheautomalleja on kaikkiaan 693, joista 109 täyttää Hyvä valinta -vaatimukset. Näistä 38 mallia on saanut perheautojen parhaan arvosanan: mini- eli kaupunkiautoista neljä, pienten autojen luokasta 10 ja keskikokoisten autojen luokasta kuusi.

– Vuonna 2015 perheautojen parhaan arvosanan sai 18 automallia. Tänä vuonna määrä on kasvanut voimakkaasti 38 malliin. Tämä on ilahduttavaa, sillä turvallisuus on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista perheauton valinnassa, sanoo Folksamin liikenneturvallisuustutkija Anders Ydenius.

 

Audilla, Mercedeksellä, Toyotalla ja Volvolla on eri kokoluokissa eniten automalleja, joissa on kaikki turvavarusteet. Vanhimmat perheautojen parhaimman arvosanan saaneet mallit ovat Volvo XC60 08-, Volvo V40 12- ja Mercedes CLA 13-. Vanhimmat mallit, jotka ovat saaneet toiseksi parhaimman arvosanan (Erinomainen), ovat vuodelta 2012: Mazda CX5, Skoda Citigo, VW Up ja VW Golf. Tila-autot loistavat kuitenkin edelleen poissaolollaan. Mikään tila-auto ei ole saanut kahta parhainta arvosanaa, eli niissä ei ole takana kaikkia turvavarusteita tai niissä ei ole automaattijarrua vakiona.

– Erona aikaisempaan saatavilla on nyt turvallisia perheautoja kaikissa kokoluokissa. On kuitenkin ikävää, etteivät monien perheiden suosimat tila-autot edelleenkään täytä kaikkia turvallisuusvaatimuksia. Pienimmässä kokoluokassa turvallisuus paranee sen sijaan koko ajan. Luokan uusimmasta sukupolvesta löytyvät Honda Jazz, Nissan Micra, Seat Ibiza ja Suzuki Ignis. Folksamin edellisessä perheautotutkimuksessa reilut kaksi vuotta sitten vain muutama pieni auto sai parhaan arvosanan, miniautoista ei yksikään, Anders Ydenius muistuttaa.

 

Kaikkien perheautojen luettelo