Pyöräilykypärätesti 2017

15.06.2017

Folksam testasi pyöräilykypärät – suosituissa kypärissä suuria eroja

Folksamin lasten, nuorten ja aikuisten pyöräilykypärätesteissä parhaiten ja heikoimmin pärjänneiden kypärien välillä oli havaittavissa huomattavia eroja. Erot olivat jopa niin merkittäviä, että tietyt päävammat ovat vältettävissä, jos käytössä on jokin testeissä parhaiten menestyneistä pyöräilykypäristä. Parhaille kypärille on testitulosten perusteella annettu maininta ”Hyvä valinta”.

– Kaikki Folksamin testaamat kypärät on testattu ja hyväksytty jo aiemmin eurooppalaisten CE-normien mukaisesti. Monet testatuista kypäristä eivät kuitenkaan tarjoa kyllin hyvää suojaa pyöräilyonnettomuuden sattuessa. Jotta pyöräilykypärissä olisi myös kiertoliikesuoja, lain vaatimuksia tulee muuttaa niin, että kypärien edellytetään suojaavan myös päähän kohdistuvissa vinoissa iskuissa, sanoo Folksamin liikenneturvallisuustutkija ja testivastaava Helena Stigson.

Folksam on testannut pyöräilykypäriä vuodesta 2012 lähtien. Tavallisiin kypärätesteihin verrattuna Folksamin testit ovat huomattavasti tiukempia ja totuudenmukaisempia. Folksam testaa nimittäin kypärän kestävyyttä myös päähän kohdistuvassa vinossa iskussa, jossa pää altistuu kiertoliikkeelle – näin tapahtuu lähes poikkeuksetta pyöräilyonnettomuuksissa. Jotta voidaan paremmin arvioida se, miten hyvin kypärät vähentävät loukkaantumisriskiä päähän kohdistuvassa vinossa iskussa, testitulosten perusteella on tehty myös tietokonesimulaatio.  

– Myös tänä vuonna monet kypärät jättivät toivomisen varaa. Me olimme ensimmäisiä, jotka testasimme kypäriä kuluttajatesteissä. Ne paljastavat mitä todellisessa onnettomuustilanteessa tapahtuu. Laki edellyttää, että testeissä kartoitetaan vain suorien iskujen vaikutusta kypäriin. Se taas heijastelee energian purkautumista kypärästä, mutta ei kerro mitään siitä mitä aivoissa tapahtuu. Lainsäädännön vaatimukset ovat tällä hetkellä puutteelliset, ja siksi olemme panostaneet kypärätesteihin. Haluamme auttaa asiakkaitamme tekemään oikeita valintoja, Helena Stigson sanoo.

 

Tänä vuonna Folksam on testannut yhteensä yhdeksän lasten ja yksitoista aikuisten kypärää eri hintaluokissa. Testit osoittavat, että kaikissa testatuissa kypärissä oli parantamisen varaa, vaikka esiin nousi seitsemän selvästi muita parempaa kypärää. Folksam on antanut niille testitulosten perusteella maininnan ”Hyvä valinta”.

Folksamin testissä ”hyväksi valinnaksi” nostettiin seuraavat seitsemän kypärää. Lastenkypärien parhaimmistoa olivat Etto Commuter MIPS, Giro Race MIPS ja Lazer Nut'z S MIPS. Aikuisten kypäristä parhaiten pärjäsivät Bell Event XC MIPS, Bell Super 3 MIPS, Specialized S-Works Prevail II sekä Occano U MIPS Inmold HLM. Parhaat kypärät edustivat eri hintaluokkia 60 eurosta 260 euroon.

Lastenkypäristä testissä heikoimmin pärjäsivät Nakamura Stanley, Scott Spunto 17 ja Specialized Shuffle, sekä aikuisten kypäristä ABUS URBAN-I 2.0, Bern Brentwood ja B'TWIN MTB 500.

– On ilahduttavaa huomata, että sen jälkeen kun Folksam aloitti kypärien testaamisen, kiertoliikkeeltä suojaavia kypäriä on ilmestynyt markkinoille huomattavasti aiempaa enemmän. Myös skeittikypärien turvallisuusominaisuudet ovat parantuneet. Kaikki nämä ovat oiva esimerkki kuluttajavoimien tehosta. Kuluttajatesteillä on tärkeä merkitys eritoten siksi, että kiertoliikesuoja ei kuulu nykylainsäädännön vaatimuksiin. Myös se on huolestuttavaa, että vain harvoissa lastenkypärissä on ns. vihreä solki, joka on tärkeä siksi, että se avautuu automaattisesti, jos kypärä tarttuu leikkiessä kiinni johonkin, Helena Stigson sanoo.

Testistä

Folksam on testannut yhteensä yhdeksän lastenkypärää ja yksitoista aikuisten kypärää hintaluokissa 10–260 euroa. Myyntitilastojen sekä pyörä- ja urheiluliikkeiden asiantuntijoiden arvion perusteella testatut kypärät ovat markkinoiden yleisimpiä. Jokainen kypärä on testattu neljässä erilaisessa iskutilanteessa. Mittausepävarmuuden vaikutuksen minimoimiseksi kussakin testivaiheessa testattiin kaksi kypärää. Lisäksi testissä testinuken päähän kohdistunutta iskuvoimaa on hyödynnetty tietokonesimulaatiossa, joka perustuu ihmisaivojen mallinnukseen. Tällä tavoin Folksamin on helpompi arvioida se, millainen kypärään kohdistuva iskuvoima on vahingollinen. Kypärän ominaisuuksien testaaminen eri tilanteissa suosii vankkarakenteisempia kypäriä, joita ei ole kehitelty vastaamaan yksinomaan lain vaatimuksiin. Kaikki testatut kypärät täyttävät lainsäädännön kypärille asettamat vaatimukset.  

Lue lisää testituloksista:

Lasten kypärät

Aikuisten kypärä