Rinta- ja eturauhassyöpätutkimukselle merkittävä pohjoismainen tunnustus

25.10.2016

Pohjoismainen lääketieteen alan palkinto Nordiska Medicinpriset 2016 myönnetään rintasyövän tutkijoille Heikki Joensuulle Helsingin yliopistosta ja Lisa Rydénille Lundin yliopistosta sekä eturauhassyövän tutkijoille Henrik Grönbergille Karoliinisesta instituutista ja Jonas Hugossonille Göteborgin yliopistosta.

Palkinnon myöntää Nordiska Medicinpriset-säätiö yhdessä vakuutusyhtiö Folksamin kanssa. Vuosittain jaettava palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia lääketieteen alan palkintoja. Palkintosumma on miljoona kruunua, ja tänä vuonna se jaetaan neljän palkinnonsaajan kesken ”erityisen ansiokkaista tieteellisistä saavutuksista” alalla, jolla on suurta merkitystä ihmisten terveydelle. Palkinnonsaajat valitaan kattavassa ehdokasasettelussa, jossa pohjoismaisten yliopistojen lääketieteelliset tiedekunnat voivat nimetä omat palkinnonsaajaehdokkaansa.

Palkinto jaetaan 2. helmikuuta 2017 vakuutusyhtiö Folksamin tiloissa Tukholmassa osoitteessa Bohusgatan 14. Kutsu palkintojenjakoon ja palkinnonsaajien luennoille lähetetään erikseen.

Hallituksen palkintoperustelut

Palkinto myönnetään palkinnonsaajien johtavasta tutkimuksesta, joka on luonut kattavan ja tärkeän tieteellisen perustan rinta- ja eturauhassyövän diagnostiikassa ja hoidossa.

Henkilökohtaiset perustelut

  • Heikki Joensuu palkitaan kattavasta tutkimuksesta rintasyövän uusien lääkehoitojen arvioinnissa.  Hänen tutkimuksellaan on ollut suurta merkitystä rintasyövän uusien hoitomahdollisuuksien kehittämisessä.
  • Lisa Rydén palkitaan perusteellisista tutkimuksista liittyen rintasyövän kiertäviin kasvainsoluihin ja imusolmuke-etäpesäkkeisiin. Hänen tutkimuksellaan on ollut suurta merkitystä kasvaimen leviämiseen liittyvien riskitekijöiden tunnistamisessa sekä syövän varhaisessa vaiheessa että metastasoituneessa syövässä.
  • Henrik Grönberg palkitaan kattavista ja kansainvälisesti uraauurtavista tutkimuksista, joissa on kartoitettu geneettisten tekijöiden merkitystä eturauhassyövässä. Hänen translationaalisella eli niveltävällä lääketieteellä tutkimuksellaan on ollut suurta merkitystä geneettisten markkerien roolin ymmärtämisessä eturauhassyövän diagnostiikassa.
  • Jonas Hugosson palkitaan perustavaa laatua olevista ja kansainvälisesti huomioiduista eturauhassyövän seulontatutkimuksista. Hänen tutkimuksellaan on ollut suurta merkitystä eturauhassyövän etenemisen ymmärtämisessä. Se on myös viitoittanut tietä uusille seulontaohjelmille jatkossa.

 

Lisätietoa:

Björn Rydevik, professori ja Nordiska Medicinpriset -säätiön puheenjohtaja, puhelin: +46 705 400 939

Lisa Rydén, professori, puhelin: +46 706 720 923

Heikki Joensuu, professori, puhelin: +358 407 210 438

Henrik Grönberg, professori, puhelin: +46 703 411 356

Jonas Hugosson, professori, puhelin: +46 708 793 304

Nordiska Medicinpriset -palkinnosta

Nordiska Medicinpriset on yksi Pohjoismaiden suurimpia lääketieteen alan palkintoja. Palkinto myönnetään vuosittain pohjoismaiselle tutkijalle tai tutkijoille erityisen ansiokkaasta lääketieteellisestä saavutuksesta. Palkintosumma on miljoona kruunua ja sen jakaa Nordiska Medicinpriset-säätiö (aiemmin SalusAnsvar-säätiö), jonka edeltäjä, lääketieteelliseen tutkimukseen suuntautunut Salus-säätiö perustettiin vuonna 1979 tuolloisen vakuutusyhtiö Saluksen 50-vuotisjuhlien yhteydessä. Kun SalusAnsvar vuonna 2013 siirtyi yrityskaupan myötä Folksamin omistukseen, palkinnon nimeksi tuli Nordiska Medicinpriset ja se jaetaan yhteistyössä Folksamin kanssa.