Tulevaisuuden hartiasuoja pyöräilijöille vähentää vaikeita vammoja

03.09.2014

Yksinkertaiset suojat, jotka ovat helppokäyttöisiä mutta joilla on suuri merkitys vaikeiden pyöräilyvammojen vähentämisessä. Se on tavoite koskien pyöräilijöiden hartiasuojia, jotka Folksam on kehittänyt yhteistyössä Idesignin kanssa. Suojat esiteltiin vuosittaisessa liikenneturvallisuuskonferenssissa Tylösandissa viikolla. Hartiasuojat ovat toistaiseksi vain prototyyppejä mutta jos niitä saisi kaupasta, voitaisiin monet tarpeettomat vahingot välttää.

Folksam on aikaisemmin raportoinut, että nykyisin enemmän pyöräilijöitä kuin autoilijoita loukkaantuu liikenteessä vakavasti ja ero vain kasvaa. Vaikeimmat vammat ovat päävammoja. Mutta hartiat ja käsivarret, jotka muodostavat puolet vaikeista pyöräilyvammoista, ovat edelleen suojaamattomia.

– Se että yhä useampi pyöräilee on myönteistä monista syistä, mutta meidän tarvitsee panostaa enemmän ehkäistäksemme vaikeita vammoja, joita asiakkaamme ja toiset pyöräilijät saavat. Ne johtavat monesti kroonisiin vaivoihin. Sen takia olemme tehneet aloitteen tutkimukselle, miten pyöräilijöiden hartia- ja olkapäävammoja voidaan ehkäistä, sanoo Maria Krafft, Liikenteen ja ympäristön toimintopäällikkö Folksamista.

Projektin tuloksena on syntynyt kolme erilaista hartiasuojan prototyyppiä: heijastinliivi, jossa on sisäänrakennettu hartiasuoja, irtosuoja reppuun kiinnitettäväksi ja irtosuoja suoraan vartaloon kiinnitettäväksi. Suojat esiteltiin ensi kertaa liikenneturvallisuuskonferenssissa Tylösand-seminaarissa viikolla. Projektiin kuuluu myös testausmenetelmän kehittäminen yhdessä Ruotsin valtion kanssa (Statens Provningsanstalt) niin että tulevaisuuden valmistajat voivat saada suojansa testatuksi ja hyväksytyksi.

– Ne hartiasuojan prototyypit, joita Folksam on ollut mukana kehittämässä, osoittavat mahdolliseksi valmistaa suojia, jotka ovat sekä yksinkertaisia että hyvännäköisiä. Koska melkein kaikissa pyöräilyonnettomuuksissa vartalo osuu kovaan asfalttiin, ovat mukautuvat suojat tehokas tapa tehdä pyöräilystä sekä turvallisempaa että varmempaa, sanoo Maria Krafft.

Hartiasuoja on Idesignin suunnittelema ja kehitetty Folksamin tutkimustulosten pohjalta. Lisäksi on huomioitu luunmurtumia mm. kaatuneilta pyöräilijöiltä leikkaavan ortopedin näkemyksiä.

Katso liitteenä olevat kuvat pyöräilijöiden hartiasuojan kolmesta eri prototyypistä, jotka esiteltiin Tylösandissa.

Lisätietoa antavat:

Maria Krafft, Liikenteen ja ympäristön toimintopäällikkö, Folksam Ruotsi, puhelin +46708-31 62 26

Lotta Örtnäs, lehdistösihteeri Folksam Ruotsi, puhelin +46708-31 67 66