Turvallinen ja turvattu koti on kaiken A ja O

26.02.2018

Joku viisas on joskus todennut, että ei ole tärkeämpää kuin hyvä, turvallinen ja turvattu koti. Allekirjoitan tuon ajatuksen täysin ja kotia on oppinut arvostamaan aivan uudella tavalla urheilijan elämäntyylissä. Viimeisen viiden kuukauden aikana olen ollut poissa kotoa yli 120 päivää eli neljä kuukautta. Mikään ei ole sen parempaa kuin kotioven avaaminen pitkän reissun jälkeen.

Koti toimii minulla samalla tietynlaisena huoltopisteenä. Kun saavun kotiin, minulla on useimmiten aikaa vain muutama päivä. Homman pitää sujua ja esimerkiksi koneiden toimia. Urheilijan elämä on tietyllä tapaa samanlaista kuin pienten lasten kanssa. Elämässä pitää olla rutiinit ja yllättävät tilanteet aiheuttavat epävarmuutta.

Minulle hyvät vakuutukset ovat epävarmuustekijöiden poissulkemista. Olen vakuuttanut itseni, autoni sekä tavarani niin Suomessa kuin ulkomailla, joten on ollut luonnollista huolehtia myös siitä tärkeimmästä eli kodista. Muutin viime kesänä uuteen kotiin, joten kotivakuutusasiat olivat erityisen ajankohtaisia. Tuolloin piti laskea mahdollisten vahinkojen taloudellista suuruusluokkaa ja samalla oman omaisuuden arvoa. Muutin kerrostaloon, joten tärkeässä roolissa oli myös varastotilojen irtaimistokorvaus esimerkiksi murron takia. Monelle tulee yllätyksenä varastoihin liittyvät vakuutusehdot: Varastossa säilytettävän irtaimiston vahingonkorvaus on enintään 10 % koti-irtaimiston vakuutusmäärästä. Jos siis irtaimisto on vakuutettu vaikka 20 000 euron arvosta, korvataan 2000 euron arvosta tavaroita varastosta.

Rupesin laskemaan, mitä kaikkea joudun laittamaan varastoon säilytykseen. Maantiepyörä, kahdet laskettelusukset, talvivaatteet, astioita ja hiihtoon liittyvät varusteet kerryttävät potin yllättävän isoksi. Saan mielenrauhan kun tiedän, että esimerkiksi mahdollisen murtautumisen jälkeen ketutus pysyy minimaalisena, kun voin marssia kauppaan hankkimaan uudet tavarat menetettyjen tilalle ja vakuutus huolehtii kuluista omavastuun ja ikävähennyksien jälkeen.

Onneksi en ole joutunut kotivakuutuksen turvaa juurikaan käyttämään. Yhden ainoan kerran ja se onkin ehkä oudoin sattumukseni. Eräänä talvisena päivänä en löytänyt kännykkääni mistään ja minulla oli kiire harjoituksiin. Etsinnöistä huolimatta puhelinta ei löytynyt mistään, joten kruisailin pois autolla. Myöhemmin palasin kotiin ja astuessani autosta kotipihalla, huomasin puhelimeni lumihangessa. Olin pudottanut kännykän lumeen, jolloin se oli hajonnut. Lisäksi olin ajanut sen päältä autolla, kaksi kertaa. Yllättävää kyllä, puhelin meni päälle, tallensin tiedot pilvipalveluun ja lähdin saman tien puhelinostoksille. Muutaman päivän päästä sain korvauksen tililleni puhelimesta suojakuorineen ja panssarilaseineen. Olisi kyllä ärsyttänyt, mikäli ei olisi ollut vakuutusta, sillä puhelin oli aivan uusi.

Vaikka kyse on vain materiasta, tietty rauha särkyy, jos omaan kotiin tai tavaroihin kohdistuu vahinkoja. Onneksi ne ovat korjattavissa ja korvattavissa.

Hyviä hiihtokelejä kaikille ja terveiset Koreasta Olympiakylästä. Täällä muovimattojen keskellä on koti-ikävä.

Martti Jylhä