Volvo V70/XC70:ssa ja Kia Sportagessa parhaat tilat ja turvallisuus lapsimatkustajille

20.11.2016

Volvo V70/XC70 ja Kia Sportage pitävät kärkisijoja Folksamin suorittamassa vertailussa, jossa on tarkasteltu kolmenkymmenen myydyimmän henkilöauton tiloja ja lapsiturvallisuutta. Suurin ei ole aina paras – vertailussa voittajien kintereille kiilaa niin pieniä henkilöautoja kuin keskisuuria katumaastureita, jotka ovat lapsiturvallisia ja joissa on runsaasti tilaa turvaistuimelle.  

Vanhempien voi olla vaikea tietää, millaisessa autossa lasten on turvallisin matkustaa. Mitkä turvajärjestelmät ovat tärkeimpiä ja missä automalleissa on parhaiten tilaa selkä menosuuntaan asennettavalle turvaistuimelle? Folksam tutki yhteensä kolmekymmentä Ruotsin myydyintä uutta automallia 2015 ja kiinnitti huomiota erityisesti takapenkin turvalaitteisiin sekä siihen, että autossa on riittävästi tilaa käännettävän lasten turvaistuimen asentamisen jälkeenkin.

– Pyrimme tarjoamaan asiakkaillemme mahdollisimman kattavasti neuvoja siitä, miten lapset matkustavat autossa kaikkein turvallisimmin. Olemme tutkineet asiaa nimenomaan siksi, että lapset matkustavat autossa turvallisimmin 4-vuotiaaksi saakka, kun turvaistuin on käännetty selkä menosuuntaan. Jos lapsi käännetään kasvot menosuuntaan jo 2–3-vuotiaana, vakavan vamman riski nokkakolaritilanteessa kasvaa jopa viisinkertaiseksi. Kun auto on kyllin tilava, vanhemmat eivät yhtä helposti käännä turvaistuinta liian aikaisin, sanoo Ruotsin Folksamin liikenneturvallisuustutkija Anders Ydenius.

– Olemme myös tutkineet sitä, missä autoissa on ylipäätään turvalaitteet auton takaosassa, koska se on asia, johon ei usein kiinnitetä riittävästi huomiota. Takaosan turvallisuusjärjestelmät ovat kuitenkin erityisen tärkeitä isommille lapsille, jotka eivät istu enää selkä menosuuntaan päin, Ydenius toteaa.

Kolme automallia kärjessä

Folksamin vertailussa kärkeen nousivat Volvo V70, Volvo XC70 ja Kia Sportage. Ne saavat tiloista korkeimman arvosanan 5 ja selvittävät myös turvallisuusvaatimukset. Muita tilavia automalleja ovat Skoda Octavia ja VW Passat, vaikka niiden turvallisuus ei ole aivan samaa luokkaa kuin voittajilla.

Folksamin tutkimus osoittaa, että ei ole itsestään selvää, että suurimmat autot ovat samalla myös tilavimpia. Tutkituista automalleista yhteensä 14 sai tilavuudesta arvosanan 4, ja niiden joukossa on niin pieniä autoja kuin keskisuuria katumaastureitakin, joista Audi A4, Volvo XC60, Mercedes C-klass, VW Tiguan, Toyota Avensis ja Volvo V40 täyttivät myös turvallisuusvaatimukset.

Lue lisää tuloksista