Sähköinen rekisteröinti

Sähköinen rekisteröinti mahdollistaa rekisteröinnin ajasta ja paikasta riippumatta. Enää ei siis tarvita paperista rekisteröintitodistusta, vaan rekisteröinti hoituu Trafin sivuilta haettavalla sähköisellä varmenteella.

Autojen ja muiden ajoneuvojen, kuten moottoripyörien, mopojen ja traktoreiden, rekisteröinti netissä on mahdollista 16.11.2015 lähtien. Samalla kun ostat vakuutuksen, voit hoitaa myös rekisteröinnin verkkokaupassamme tai toimistossamme.

Sähköinen varmenne korvaa rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan

Ajoneuvon sähköisen varmenteen eli rekisteröintitodistuksen korvaavan turvakoodin ansiosta omistajan vaihdon rekisteröinnin yhteydessä ei tarvitse enää esittää mitään asiakirjoja. Sähköinen varmenne on kuusi merkkiä pitkä koodi. Ajoneuvon omistaja voi luoda varmenteen Trafin verkkosivuilla. Varmennetta tarvitaan, kun ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja on myymässä tai luovuttamassa ajoneuvoa uudelle omistajalle. Tämän jälkeen myyjä luovuttaa varmenteen ostajalle, joka käyttää sitä rekisteröinnin yhteydessä

Rekisteröinnin voi hoitaa myös jatkossa perinteisellä, paperisella rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla Folksamin konttorissa tai katsastustoimipaikassa. Sähköinen asiointi on mahdollista vain varmenteella.

Rekisteröintiotetta ei enää tarvitse säilyttää autossa, sillä poliisi pystyy näkemään auton tiedot suoraan tietojärjestelmästäänkin. Paperinen rekisteröintitodistus pitää olla mukana vain lähdettäessä autolla ulkomaille.

Lisätietoa sähköisestä rekisteröinnistä löydät Trafin ja Liikennevakuutuskeskuksen verkkosivuilta.

Kun myyt ajoneuvon:

  • Luo sähköinen varmenne ajoneuvollesi Trafi.fi-sivulla. Huomioi, että varmenne on voimassa 14 vuorokautta.
  • Tee ajoneuvosta kauppakirja sekä myyjälle että ostajalle.
  • Kun ajoneuvo on luovutettu uudelle omistajalle, tee luovutusilmoitus trafi.fi-sivulla.

Kun ostat ajoneuvon:

  • Ajoneuvoa ostaessasi pyydä myyjältä varmenne. Tarkista myyjältä saamasi sähköisen varmenteen voimassaolo trafi.fi-sivulla.
  • Osta ajoneuvolle liikennevakuutus ja rekisteröi samalla omistajanvaihto. Liikennevakuutus on pakollinen ja se on edellytyksenä ajoneuvon rekisteröinnille. Voit ostaa samalla halutessasi vapaaehtoisen kaskovakuutuksen. Voit myös tehdä ensin vakuutuksen ja hoitaa rekisteröinnin sen jälkeen Trafi.fi palvelussa tai rekisteröintitoimipaikassa.

Vakuutusten oston ja rekisteröinnin voit hoitaa Folksamin verkkokaupassa, Folksamin konttoreissa, autoliikkeessä tai katsastustoimipaikalla.

Huomioi, että ajoneuvo on vakuutettava ja rekisteröitävä seitsemän päivän kuluessa luovutuspäivästä.

Liikennekäytöstä poisto ja liikennekäyttöön otto

Liikennekäytöstäpoisto- ja käyttöönotto muuttuu samalla kun sähköinen rekisteröinti otetaan käyttöön. Jatkossa voit tehdä muutokset Folksamin Asiakasportaalissa.

Lue lisää liikennekäytöstäpoistosta