Henkilöllisyys- tai identiteettivarkaus tarkoittaa, että joku käyttää luvatta henkilötietojasi, kuten henkilöllisyystodistusta, esimerkiksi ottaakseen pikalainoja, hankkiakseen puhelinliittymän tai tilatakseen tavaraa sinun nimissäsi. Varas vie sen, millä on arvoa, ja velvollisuudet ja maksut jäävät sinun kannettaviksesi.

Identiteettivarkaudet yleistyvät Suomessa

Henkilöllisyysvarkaus on ollut Suomessa melko tuntematon rikos, mutta on nyt yleistymässä. Rikokset tapahtuvat rajojen yli, varsinkin jos kyse on tietojen keruusta ja väärinkäytöstä internetissä.

Tavallisin henkilöllisyysvarkaus on, että rikollinen tilaa tavaroita verkosta uhrin nimellä. Pelkästään henkilötunnuksen, nimen ja osoitteen avulla tekijä voi tuottaa huomattavaa haittaa uhrille.

Lompakon kadottaminen tai varkaus voi johtaa siihen, että henkilöllisyytesikin varastetaan. Muita tapoja, joilla varas voi päästä käsiksi henkilökohtaisiin tietoihisi, on tietojen kalastelu (phishing) tai hakkerointi verkossa, postin varastaminen postilaatikosta tai osoitteesi muuttaminen.

Folksam auttaa, jos joudut identiteettivarkauden uhriksi

Usein kestää jonkin aikaa, ennen kuin huomaat, että identiteettisi on kaapattu. Vahinkojen toteaminen ja rajoittaminen voi vaatia aikamoista salapoliisityötä. Seuraukset henkilöllisyysvarkaudesta, esimerkiksi maksuhäiriömerkintä, voivat aiheuttaa paljon hankaluuksia arkielämässä. Seurausten selvittäminen vie sinulta aikaa ja voimavaroja, ja voi joissain tapauksissa johtaa jopa oikeustoimiin.

Folksam on Suomen ainoa vakuutusyhtiö, joka tarjoaa kotivakuutukseen liitettävän henkilöllisyysvarkausvakuutuksen. Vakuutuksen myötä saat käyttöösi ammattimaista puhelinapua, joka auttaa sinua nopeasti selvittämään ja rajoittamaan taloudellisen vahingon, jos olet joutunut tai vain epäilet joutuneesi henkilöllisyysvarkauden uhriksi.

Teemme yhteistyötä Affinion Internationalin kanssa, jolla on pitkä kokemus identiteettipetoksien selvittämisestä. Vakuutus on voimassa ilman omavastuuta ja kattaa myös juridisen avun, jotta voit päästä eroon perusteettomista maksuvaatimuksista ja mahdollisista maksuhäiriömerkinnöistä.