Henkilöllisyys- tai identiteettivarkaus tarkoittaa, että joku käyttää luvatta henkilötietojasi, kuten henkilöllisyystodistusta, esimerkiksi ottaakseen pikalainoja, hankkiakseen puhelinliittymän tai tilatakseen tavaraa sinun nimissäsi. Varas vie sen, millä on arvoa, ja velvollisuudet ja maksut jäävät sinun kannettaviksesi.

Identiteettivarkaudet yleistyvät Suomessa

Henkilöllisyysvarkaus on ollut Suomessa melko tuntematon rikos, mutta on nyt yleistymässä. Rikokset tapahtuvat rajojen yli, varsinkin jos kyse on tietojen keruusta ja väärinkäytöstä internetissä.

Tavallisin henkilöllisyysvarkaus on, että rikollinen tilaa tavaroita verkosta uhrin nimellä. Pelkästään henkilötunnuksen, nimen ja osoitteen avulla tekijä voi tuottaa huomattavaa haittaa uhrille.

Lompakon kadottaminen tai varkaus voi johtaa siihen, että henkilöllisyytesikin varastetaan. Muita tapoja, joilla varas voi päästä käsiksi henkilökohtaisiin tietoihisi, on tietojen kalastelu (phishing) tai hakkerointi verkossa, postin varastaminen postilaatikosta tai osoitteesi muuttaminen.

Folksam auttaa, jos joudut identiteettivarkauden uhriksi

Usein kestää jonkin aikaa, ennen kuin huomaat, että identiteettisi on kaapattu. Vahinkojen toteaminen ja rajoittaminen voi vaatia aikamoista salapoliisityötä. Seuraukset henkilöllisyysvarkaudesta, esimerkiksi maksuhäiriömerkintä, voivat aiheuttaa paljon hankaluuksia arkielämässä. Seurausten selvittäminen vie sinulta aikaa ja voimavaroja, ja voi joissain tapauksissa johtaa jopa oikeustoimiin.

Folksam on Suomen ainoa vakuutusyhtiö, joka tarjoaa kotivakuutukseen liitettävän henkilöllisyysvarkausvakuutuksen. Vakuutuksen myötä saat käyttöösi ammattimaista puhelinapua, joka auttaa sinua nopeasti selvittämään ja rajoittamaan taloudellisen vahingon, jos olet joutunut tai vain epäilet joutuneesi henkilöllisyysvarkauden uhriksi.

Teemme yhteistyötä Affinion Internationalin kanssa, jolla on pitkä kokemus identiteettipetoksien selvittämisestä. Vakuutus on voimassa ilman omavastuuta ja kattaa myös juridisen avun, jotta voit päästä eroon perusteettomista maksuvaatimuksista ja mahdollisista maksuhäiriömerkinnöistä.

Esimerkki siitä, miten varastettu lompakko johti identiteettivarkauteen

Ninan lompakko, jossa oli muun muassa hänen ajokorttinsa, varastettiin. Hän tilasi uudet henkilöllisyystodistukset ja asetti itselleen luottotietorekistereihin varmuuden vuoksi oman luottokiellon.

Reilut pari vuotta lompakkovarkauden jälkeen Nina sai kotiinsa maksumuistutuksen. Hänelle täysin tuntematon yritys vaati häneltä maksua verkko-ostoksista, joita hän ei ollut tehnyt. Kävi ilmi, että Ninan itselleen asettama oma luottokielto ei enää ollut voimassa ja joku oli varastetussa ajokortissa olevien henkilötietojen avulla päässyt tilaamaan palveluita ja tuotteita hänen nimissään.

Nina teki rikosilmoituksen poliisille. Hän otti yhteyttä luottotietoyrityksiin ja asetti itselleen uudelleen oman luottokiellon kahdeksi vuodeksi. Henkilö, joka oli varastanut Ninan henkilöllisyyden, oli kuitenkin ehtinyt tehdä lukemattomia tilauksia hänen nimissään, joten maksuvaatimuksia tuli edelleen ripotellen.

Ninan kotivakuutus Folksamissa sisälsi henkilöllisyysvarkausvakuutuksen, jonka kautta hän sai käyttöönsä Folksamin yhteistyökumppanin Affinionin ylläpitämän ammattimaisen puhelinpalvelun. Tuntui turvalliselta puhua ammattihenkilön kanssa, jolla oli monen vuoden kokemus henkilöllisyysvarkaustapausten selvittelytyöstä ja joka täsmälleen tiesi, kuinka tulee toimia.

Nina antoi Affinionille valtakirjan hoitaa selvittelytyön, hän lähetti heille allekirjoitetun valtakirjan, kopion rikosilmoituksesta ja kopiot kaikista virheellisistä luottokyselyistä ja laskuista, jotka hän oli saanut. Affinion otti yhteyttä kaikkiin asiaan liittyviin yrityksiin, selvitti asiaa ja lähetti tarvittavat asiakirjat sekä kiisti kaikki Ninaan kohdistuneet maksuvaatimukset. Tämä oli aikaa vievä prosessi ja vaati Affinionilta lukemattomia puheluita kaikkiin yrityksiin. Lopulta, kuukausien jälkeen, Nina sai ilmoituksen siitä, että kaikki vaatimukset oli peruttu.

Kiitos Folksamin henkilöllisyysvarkausvakuutuksen Nina sai apua hankalassa tilanteessa – ja täysin ilman omavastuuta. Affinion hoiti aikaa vievän selvittelytyön, eikä Nina kärsinyt taloudellista vahinkoa lompakkovarkauden takia.