Jos työntekijällesi sattuu työtapaturma tai hän sairastuu ammattitautiin, työtapaturmavakuutus korvaa kustannukset. Työnantajana olet velvollinen ottamaan työntekijöillesi tapaturmavakuutuksen.

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus on osa Suomen sosiaaliturvaa. Vakuutettuja ovat ne henkilöt, jotka ovat työsuhteessa sinuun työnantajana. Työsuhteen käsite määritellään tarkemmin työsopimuslaissa.

Vakuutukseen sisältyy

  • Korvaus työssä ja työmatkalla sattuvasta tapaturmasta
  • Korvaus ammattitaudeista, joihin työntekijät voivat työssään sairastua

Tavallisimmat vakuutuksen korvaamat kustannukset ovat sairaanhoitokulut, päiväraha, tapaturmaeläke, haittakorvaus, kuntoutuskulut ja perhe-eläke.

Pientyönantajat eivät ole vakuuttamisvelvollisia

Jos olet pientyönantaja ja kalenterivuoden aikana maksamasi palkat ovat yhteensä enintään 1300 euroa (1200 euroa v.2018), et ole vakuuttamisvelvollinen.

Mistä vakuutusmaksu koostuu?

Työtapaturmavakuutuksen maksu perustuu työn mukanaan tuomaan riskiin ja maksettujen palkkojen yhteismäärään.

Jos työntekijäsi suorittaa erilaisia työtehtäviä, vakuutusmaksu määräytyy vaarallisimman työn mukaan. Vakuutusmaksu veloitetaan vuoden alussa ennakkomaksuna ja lopullinen maksu määritetään sen jälkeen, kun palkkailmoitus on jätetty vuoden päätyttyä.

Palkkailmoitus

Voit kätevästi täyttää palkkailmoituksen asiakasportaalissa tai lähettää sen meille postitse. Ohjeita kuinka täytät palkkailmoituksen löydät alla olevasta linkistä.

Kirjaudu sisään

 

Uusi tulorekisteri

Tulorekisteri on uusi sähköinen tietokanta palkka-, eläke- ja etuustiedoille. Ensimmäisessä vaiheessa 1.1.2019 alkaen ovat mukana Verohallinto, Kela ja työeläkeyhtiöt. Tulorekisterin toisessa vaiheessa 2020 lähtien mukana ovat myös vahinkovakuutusyhtiöt.

Tarkoituksena on selkeyttää työnantajan ilmoitusvelvollisuutta ja mahdollistaa reaaliaikainen tieto sähköisen rekisterin myötä.

Työtapaturmavakuutuksen osalta vuoden 2018 palkat ilmoitetaan vielä palkkailmoituksella vahinkovakuutusyhtiöön vuoden 2019 alussa nykyisen tavan mukaisesti.

Työnantajat ilmoittavat vuodesta 2019 alkaen tiedot maksetuista palkoista tulorekisteriin. Jatkossa työnantajan ei tarvitse ilmoittaa palkkatietoja moneen paikkaan, kun ilmoitus tulorekisteriin riittää. Vuodesta 2020 lähtien emme enää lähetä työtapaturmavakuutuksen palkkailmoitusta asiakkaalle vaan haemme palkkatiedot tulorekisteristä.

Palkkatietoja ilmoittaessaan työnantajan pitää valita ammattikoodi, joka on Tilastokeskuksen TK10 –koodiston mukainen. Työtapaturmavakuutuksessa on käytössä nämä samat TK10-ammattikoodit.

Asiakkaana voit tarkistaa ammattikoodit asiakasportaalista tai Tilastokeskuksen LuokitusEkspertistä

  • Valitse ensin luokitus (Ammattiluokitus 2010) ja sen jälkeen kirjoita hakukenttään työntekijän ammattinimike. Tulorekisteriin ilmoitettavan koodin on oltava viisimerkkinen (jos luokitusekspertin tarjoama koodi on nelinumeroinen, lisää loppuun 0).

Lue lisää tulorekisteristä Verohallinnon sivulla